Posted by: dq21 | 25 Mei 2009

Tips Exam!!

Salam Alaikum…

Seperti yang kita sedia maklum, sekarang ini merupakan minggu peperiksaan bagi pelajar-pelajar yang berada di Russia. Kita sibuk menelaah pelajaran pada waktu pagi , petang, siang dan malam. Melalui pemerhatian saya, di hostel kediaman saya, pelajar-pelajar di sini ada yang  tidur memeluk nota atau buku catitan mereka. Ada juga yang sentiasa di atas meja belajar, dan buku di atas meja dijadikan bantal mereka. Katil sangat lengang, tiada penghuni. Yang ada cuma himpunan buku-buku dan nota-nota yang berselerakan serta selimut yang tidak dilipat rapi.

Sahabat pembaca sekalian. Kita terlampau fokus pada pelajaran, seolah-olah peperiksaan itulah segala-galanya buat kita. Sehingga kita lupakan Ilah kita yang sebenarnya, Maha Agung yang memiliki segala ilmu bumi dan langit. Jangan sampai wujudnya sembahan baru dalam diri kita. Ingat ilmu yang kita kejar ini cuma wasilah untuk kita terus berjuang di jalanNya. Oleh itu, marilah kita buka kembali buku karangan Yang Esa, lihat semula apakah yang ditulisNya.   

Sahabat-sahabat…di awal Surah Al-Mu’minun, Allah S.W.T telah menyenaraikan tips-tips untuk berjaya. Melalui ayat pertama Allah S.W.T berfirman ;

Sungguh beruntunglah (berjayalah) orang-orang yang beriman

Perkataan yang digunakan ialah Falah yang membawa maksud kejayaan (jika salah tolong betulkan ye).  Maka dalam kita mengejar kejayaan di bulan peperiksaan ini, Si Pencipta telah memberitahu kita bahawa perkara pertama sekali yang perlu kita lakukan ialah menjadi orang yang beriman. Melakukan perkara-perkara yang sepatutnya dilakukan oleh orang yang beriman. Apakah perkara-perkara itu? Ayat seterusnya ada  menyatakan.

Orang yang khusyuk dalam solatnya (23 ; 2)

Sudahkah kita khusyuk dalam solat? Jika belum, latih diri untuk khusyuk. Ketika menghadap Allah, Yang Menciptakan kita pun kita sukar hendak khusyuk bagaimana hendak menghadap buku-buku hasil karya yang diciptakanNya?  

Dan orang yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan tidak berguna (23 ; 3)

Dalam kita mengatakan kita kurang masa untuk beribadah khusus kerana sibuk hendak menghadapi peperiksaan, kita masih punyai masa untuk drama korea, anime, Facebook, Britain’s Got Talent, UEFA champions league, dan macam-macam lagi perkara yang kita anggap sebagai rekreasi minda kononnya. Allah sudah muatkan dalam Manual ini, bahawa jika kita masih mendekati perkara-perkara lagha, maka tak akan berjayalah kita.

Dan orang yang menunaikan zakat (23 ; 4)

Zakat ini merupakan pembersihan harta khususnya. Namun jika kita telah selesai yang itu, sudahkah kita membersihkan hati kita? InsyaAllah, marilah sama-sama kita membersihkan jiwa kita agar mudah menerima dan mengingati pelajaran.

Dan orang yang memelihara kemaluan (23 ; 5)

Kepada pembaca lelaki, perkara ini perlu kita ambil berat kerana di musim panas ini, pelbagai dugaan yang ada di depan mata. Bak kata penulis Kun-Rajulan, pakaian mereka seperti hendak mengawan setiap masa dan di mana sahaja. Maka, kita perlu jaga penglihatan kita kepada perkara-perkara sebegini. Bermujahaddahlah. Selain itu, kehidupan berpasangan tidak halal juga telah menjadi norma masyarakat kita. Mungkin perkara ini juga menjadi penghalang untuk kita fokus dalam pelajaran seterusnya penghalang kepada kejayaan kita.  

Serta yang memelihara solatnya (23 ; 9)

Peliharalah solat kita. InsyaAllah, jika kita solat tepat pada masanya. Lengkap beserta solat sunat rawatib kita lebih mudah untuk fokus dalam pelajaran. Kerana solat ini doa. Dalam Al-Fatihah telah dimuatkan dengan doa yang cukup lengkap buat kita. Jangan jadikan buku yang tebal sebagai alasan untuk kita melakukan solat sambil lewa, tidak tepat pada waktunya dan sepantas ayam mematuk. Lebih digalakan, solat berjemaah di musim peperiksaan ini. Mungkin selepas solat jemaah, sahabat-sahabat lain ada nota-nota atau tips-tips untuk dikongsi? Ini mungkin dapat membantu kita dalam peperiksaan kelak.

Jadi sahabat-sahabat, itu sahaja perkongsian dari saya. Jika ada tips tambahan, sila muatkan dalam komen. Wallahu ‘alam. Sekian.   

Advertisements

Responses

 1. tips yg sgt2 kene dgn kita!!

  syukran akhi!

 2. alhamdulillah…thanx 4 sharing…moga same2 kita menjadi org yg berjaya didunia n akhirat insyaAllah…

 3. syukran ya akhi….

  Terima kasih….
  walaupun banyak kali diperingatkan mengenai tips2 exam…..
  sering juga diperingatkan dan dikaitkan dengan Ayat2 daripada sural Al-Mukminun….
  Alhamdulillah….saya tidak jemu2 untuk membacanya,malah menjadikan saya memuhasabah diri setiap kali membacanya….

  terima kasih sekali lagi…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: